null Ga naar de hoofdcontent

Altijd voorbereid op het warme weer, wat voor airco heb ik nodig?

28th Jun 2022

Bereid je voor op een warme zomer

Wat voor airco heb ik nodig?

Tijdens deze zomer kan het zonder airconditioner al snel erg warm worden in huis. Maar niet elke airconditioner is geschikt voor elke kamer. Dit heeft namelijk te maken met hoe krachtig een airconditioner is. Dit wordt bij airconditioners aangegeven met BTU.

Wat is BTU bij een airco?

BTU staat voor British Thermal Unit. Dit is een manier om aan te geven hoe krachtig jouw airconditioner is en hoe goed het dus kan koelen. Soms wordt dit ook aangegeven in kw (Kilowatt). Hierbij staat 3412,1 BTU gelijk aan 1 kW. Hieronder leggen we je uit hoe je hiermee berekend wat voor airconditioner je nodig hebt.

BTU berekenen, hoeveel heb ik nodig?

Wat voor airconditioner geschikt is om een kamer te koelen hangt eerst van de isolatie van de kamer af. Komt er veel warmte van buitenaf een kamer binnen dan heb je meer BTU per m3 (kubieke meter; lengte x breedte x hoogte) nodig. Bij een goed geïsoleerde kamer is dit 100 BTU per m3 en bij een slecht geïsoleerde kamer is dit 135 BTU per m3. Voor het gemak rekenen wij standaard met 125 BTU per m3. Heb jij een kamer van 5 meter breed en  4 meter lang met een hoogte van 2.5, dan is dit 5 x 4 x 2,5 = 50m3. Hiervoor heb je minimaal 50 x 125 = 6250 BTU nodig.

 

Lengte x breedte x hoogte x 125 = hoeveel BTU jij nodig hebt met een airconditoner.

Wat is de beste airco voor de slaapkamer?

Omdat een slaapkamer relatief klein is met meestal weinig ramen (en daardoor beter geïsoleerd) heb je hier een airconditioner met minder BTU voor nodig. Stel jouw slaapkamer is 3 meter breed en 3 meter lang met een hoogte van 2.5 meter dan is deze (3 x 3 x 2.5 =) 22.5 m3. Omdat er weinig ramen zijn heb je 110 BTU per m3 nodig. Een airconditioner van 2475 BTU is hiervoor goed.

Wat voor airco heb ik nodig huiskamer?

Een huiskamer is groter en heeft vaak meer ramen en deuren. Hierdoor is het minder goed geïsoleerd. Daarom gebruiken we de standaard 125 BTU per m3. Als jouw huiskamer 6 meter lang en 4 meter breed is met een hoogte van 2.5 meter. Dan is deze 60m3. Hiervoor heb je dan een airconditioner nodig van minimaal 7500 BTU.

Een airconditioner kopen

Waar koop je een goede airconditioner? Nu je weet hoeveel BTU je nodig hebt kan je deze overal kopen. Zelf bieden wij verschillende soorten en maten aan. Kijk hiervoor gerust rond in onze shop of klik hieronder op de airconditioner die jij wilt hebben. Bestelling voor 14:00 worden de volgende werkdag geleverd, we hebben gratis verzending vanaf 75 euro en je hebt 30 dagen bedenktijd.

DUTCH ORIGINALS

Airconditioner 7000 BTU

DUTCH ORIGINALS

Airconditioner 9000 BTU

DUTCH ORIGINALS

Airconditioner 12000 BTU

Onlangs bekeken

Top