null Ga naar de hoofdcontent

4 makkelijke en vegetarische recepten voor de airfryer

13th Sep 2022

4 makkelijke en vegetarische recepten voor de airfryer

Wat is een airfryer?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een airfryer aan te schaffen. Zo een airfryer is makkelijk in gebruik en ook nog eens gezondere keuze! Een airfryer is een soort friteuse of heteluchtoven. Het fijne aan een airfryer is dat het werkt door middel van Rapid Hot Air Technologie, waardoor je in plaats met vet of olie bakt, hete lucht gebruikt. De hete lucht circuleert als het ware constant rond door de airfryer, waardoor het eten gelijkmatig wordt gegaard.

 

De airfryers van Magnani zijn ideaal. Deze airfryers hebben verschillende standen en instellingen. De 12 L airfryer heeft zelfs een 3-in-1 functie (fryer, oven en dehydrator). Ben je op zoek naar een compactere airfryer? Dan is de 2.4 L airfryer van Magnani perfect. De 5.5 L airfryer is perfect voor het bakken, frituren, grillen en toasten van eten zonder olie en vieze luchtjes!


Waarom is een airfryer gezonder (& makkelijker)?
Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat je een stuk minder vet binnenkrijgt wanneer je eten klaarmaakt in de airfryer. Bij een friteuse wordt er een deel van het vet opgezogen en bevat het daardoor veel calorieën. Eten uit de airfryer bevat dus minder vet en minder calorieën. 
 

Hierbij moet wel in acht genomen worden dat er niet meer dan eetlepel olie gebruikt wordt om het voedsel te bereiden in de airfryer. Naast dat het eten gezonder bereidt kan worden, is het ook nog eens makkelijk in gebruik. Je hoeft het eten alleen in de airfryer te stoppen en te wachten tot deze mooi gegaard is!

Vegetarische recepten voor de airfryer die gemakkelijk te maken zijn:
Vegetarisme wordt steeds populairder. Mensen kiezen er steeds vaker voor om het stukje vlees over te slaan. Het is bewezen dat vegetariërs doorgaans beter eten en daardoor minder lijden aan hart- en vaatziekten. Wie kiest voor vleesloze voeding, maakt daarmee een gezonde keuze! Met deze vegetarische recepten kun jij inspiratie opdoen voor heerlijke gerechten die makkelijk te bereiden zijn in de airfryer!

 

1. Vegan zomerse salade met aardappels en gegrilde groenten

Deze vegetarische zomerse salade met aardappelen en gegrilde groenten is super verfrissend en gezond. De salade heeft heerlijk gekruide aardappelen en groenten en een smaakvolle veganistische ‘honing’-mosterd dressing. Het vegetarische recept is geschikt voor 4 porties.

Ingrediënten vegetarische salade:

·       8 middelgrote aardappelen, in blokjes

·       1 courgette, in blokes

·       1 aubergine, in blokjes

·       2 tomaten, in blokjes

·       1 avocado, in blokjes

·       1 komkommer, in blokjes

·       1 krop ijsbergsla

·       4 vegan schnitzels

·       Knoflookpoeder

·       Uienpoeder

·       Chilipoeder

·       Zout en peper

 

Ingrediënten vegan ‘honing’-mosterd saus:

·       8 eetlepels vegan mayonaise

·       2 theelepels dijonmosterd

·       1 eetlepel agavesiroop

·       Zout en peper

Bereidingswijze:

1.     Schil en snijd de aardappelen in kleine blokjes en kook tot ze bijna gaar zijn.

2.     Snijd de aubergine en courgette ook in kleine blokjes.

3.     Verdeel de paprika en courgette over het mandje van de airfryer en kruid deze met de knoflook-, uien- en chilipoeder. Rooster deze voor 15 minuten en schud de groenten halverwege de kooktijd een keer om.

4.     Haal de groenten eruit en verdeel de aardappelen over het mandje van de airfryer. Kruid deze met dezelfde kruiden en voeg zout en peper toe naar smaak. Bak deze voor 20 minuten en schud de aardappelen halverwege de kooktijd een keer om.

5.     Ondertussen kunnen de overige groenten gesneden worden voor de salade.

6.     Maak de dressing door middel van de mayonaise, dijonmosterd en agavesiroop door elkaar te mengen en voeg eventueel wat zout en peper toe.

7.     Haal de aardappelen uit de airfryer en bak de vegetarische schnitzels tot deze mooi goudbruin zijn. Snijd de schnitzels tot hapklare stukken.

8.     Voeg de groenten en de aardappels toe aan een grote saladekom.

9.     Giet de dressing erover heen en meng de salade goed.

10.  Top de salade af met de schnitzel en smullen maar!

2. Vegan bloemkool ‘wings’ met pittige saus
Deze vegan bloemkool wings zijn echt heerlijk en makkelijk te bereiden in de airfryer. Bloemkool wings worden steeds vaker gegeten. Het is de perfecte vegetarische comfortfood. Een heerlijk vegetarisch recept om lekker te snacken of perfect voor bij een frisse salade!

Ingrediënten:

·       1 bloemkool

·       100 gram bloem

·       240 milliliter water

·       Pankokruimels

·       1 eetlepel knoflookpoeder

·       1 eetlepel uienpoeder

·       1 eetlepel chilipoeder

·       1 eetlepel paprikapoeder

·       1 kleine theelepel zout

·       ½ eetlepel zwarte peper

·       120 milliliter chilisaus

·       2 eetlepels sriracha saus

Bereidingswijze:

1.     Snijd de bloemkool in hapklare roosjes en kook deze met een beetje zout tot ze bijna gaar zijn.

2.     Meng de bloem, het water en alle kruiden bij elkaar tot een gladde massa.

3.     Giet de bloemkoolroosjes af en voeg deze toe aan het mengsel. Zorg ervoor dat alle bloemkoolroosjes goed gecoat zijn met het beslag.

4.     Haal de bloemkoolroosjes door de pankokruimels voor een knapperig eindresultaat.

5.     Verdeel de bloemkoolroosjes evenredig toe aan de airfryer pan en bak de bloemkoolroosjes tot ze mooi goudbruin zijn.

6.     Meng de chilisaus en de srirachasaus door elkaar.

7.     Bestrijk de gebakken bloemkoolroosjes uit de airfryer met het pittige sausje.

8.     Serveer de bloemkoolroosjes eventueel met (vegan) mayonaise.

9.     Klaar om aan te vallen!

3. Vegetarische kapsalon met zelfgemaakte patat uit de airfryer
Deze vegetarische kapsalon is super makkelijk te maken en ook nog eens een stuk gezonder dan de doorsnee kapsalon die maar liefst 2000 calorieën bevat! De vegetarische kapsalon heeft boordevol smaak en is een zeer vullend vegetarisch gerecht! Dit airfryer gerecht is makkelijk vegan te maken door een paar kleine aanpassingen te doen. Het airfryer recept is geschikt voor 4 porties

Ingrediënten:

·       8 grote aardappelen

·       2 pakken vegan/vegetarische shoarma

·       4 plakjes (vegan) kaas

·       ½ krop ijsbergsla

·       2 tomaten

·       ½ komkommer

·       (vegan) knoflooksaus

·       Sambal

·       Zout en peper

·       Eetlepel olie

 

Bereidingswijze:

1.     Snijd de aardappelen in reepjes (bepaal zelf de dikte van de aardappelen).

2.     Kook de aardappelen bijna gaar, giet ze af en spoel het met koud water.

3.     Verspreid de patatjes over de airfryer pan en kruid het met zout en peper. Bak de aardappelen 20 minuten en draai halverwege.

4.     Snijd ondertussen de ijsbergsla, de tomaten en komkommer.

5.     Bak de vegan/vegetarische shoarma in een grote koekenpan totdat het gaar is.

6.     Haal de goudbruine patatjes uit de airfryer en doe een laag patat aan de onderkant van een kleine schaal.

7.     Voeg vervolgens de shoarma toe en doe er een plakje (vegan) kaas bovenop.

8.     Stop de schaal met patat, shoarma en kaas in de airfryer zodat de kaas mooi smelt.

9.     Haal de schaal uit de airfryer en doe de knoflooksaus en sambal erop.

10.  Maak het af met de tomaat, de sla en de komkommer.

11.     Eet smakelijk!

4. Muffins met blueberries
We sluiten deze blog over vegetarische recepten uit de airfryer af met een zoet recept. De heerlijke muffins zijn makkelijk te bereiden in de airfryer. Snel en lekker als dessert! Dit recept is genoeg voor 10 muffins

Ingrediënten:

·       300 gram zelfrijzend bakmeel

·       120 gram kristalsuiker

·       ½ theelepel bakpoeder

·       1 zakje vanillesuiker

·       2 eieren

·       250 ml melk

·       120 ml zonnebloemolie

·       1 theelepel vanille extract

·       100 gram blauwe bessen

 

Bereidingswijze:

1.     Doe de suiker, het zelfrijzende bakmeel, de bakpoeder, het zakje vanillesuiker en de zout in een kom en roer het door met een garde.

2.     Doe in een ander kom de vochtige ingrediënten: de eieren, de melk, de zonnebloemolie en het vanille extract. Klop het met een garde.

3.     Voeg de inhoud van de kom met droge ingrediënten toe aan de andere kom en spatel het tot een geheel. Voeg de blauwe bessen toe aan het beslag en spatel deze erdoorheen.

4.     Vul de muffinvormpjes met het beslag. Om ervoor te zorgen dat de muffins mooi en groot worden kun je de muffinvormpjes gerust vullen tot een klein stuk onder de rand.

5.     Mocht je nog bosbessen over hebben, dan kun je deze op het beslag doen.

6.     Bak de muffins in 15-20 minuten op 180 °C gaar in de airfryer.

7.     Klaar om te smikkelen!

Hetelucht friteuse 2.4 L

Airfryer 5.5 L

Airfryer 12 Liter van Magnani

Onlangs bekeken

Top