6 tips over beginnen met sporten zonder conditie
12th Aug 2022
6 tips over beginnen met sporten zonder conditie
We weten allemaal hoe het gaat, we willen beginnen met sporten maar we weten niet zo goed hoe we moeten beginnen. Vaak hebben we een alles of niks mentaliteit, maar deze mentaliteit zorgt er vaak ook voor dat we het voor onszelf zo moeilijk maken. Daarom heeft onze interne gecertificeerde fitness trainer de volgende tips voor je!
1. Iedere stap helpt je conditie
Je hebt het misschien al vaker gehoord maar je dagelijkse beweging vergroten maakt al een groot verschil. Je hoeft niet elke dag 30 minuten te hardlopen of keihard te zweten, maar ga voor ongeveer 10.000 stappen per dag. Of je nu buiten gaat wandelen, vaker de trap pakt of een half uurtje gaat lopen op de loopband. Wandelen wordt enorm onderschat.
2. Sporten begint met een plan!
Of je nu naar de sportschool gaat om spieren op te bouwen, vet te verliezen of om voor je lichaam te zorgen, zorg dat je een plan hebt! Krachttraining is beter voor je lichaam dan de meeste mensen denken. Óók als je vet wilt verliezen is krachttraining vaak beter voor je lichaam dan cardio.
3. Neem genoeg rust tussen het sporten door
Vergeet vooral niet te rusten! 6 dagen per week naar de sportschool klinkt misschien goed maar als je lichaam niet kan herstellen werken alle trainingssessies juist averechts. Rust is erg belangrijk voor je lichaam om te herstellen; of dit nu in de vorm van rustdagen, genoeg slaap, stretchen of foamrollen is. Een mix hiervan is eigenlijk het beste. Probeer daarom voor elke training even te stretchen en na je leg-day te foamrollen. Heeft je gym geen foamroller? Bekijk dan onze foamroller-set!
4. Genoeg nachtrust helpt je conditie
Zoals in punt 3 al werd benoemd is genoeg slapen cruciaal voor een goed herstel van je lichaam. Als je nog niet 7 tot 8 uur per nacht slaapt, is dit zeker een verbeterpunt. Maar dit kan soms heel lastig zijn. Hier wat tips:
- Probeer een half uur voor het slapen gaan je telefoon weg te leggen
- Probeer op een vaste tijd naar bed te gaan en wakker te worden. Op je telefoon kan je gemakkelijk een “bedtime”-herinnering instellen
- Merk je dat je vaak onrustig bent? Probeer dan voor het slapen gaan een half uurtje te lezen of te mediteren
Als je je nachtrust wilt bijhouden, dan is de makkelijkste manier om een fitnesstracker te dragen tijdens het slapen!
5. Als je meer sport moet je meer water drinken!
Water is je beste vriend. De meeste mensen drinken helaas nog niet genoeg water, zeker als ze druk bezig zijn, schiet het er nog weleens bij in. Maar twee liter water op een dag is echt het minimum, vooral als je het tijdens een training eruit zweet. Begin de dag daarom altijd met een glas water, drink een glas water bij elke maaltijd en neem altijd een herbruikbare fles mee die je 3 tot 4 keer per dag leegdrinkt. Je zal misschien wat vaker naar de wc moeten maar hey, dat zijn weer extra stappen!
6. Bij sporten hoort goed eten
Last but not least: je voeding. Uiteindelijk is je voeding het belangrijkste en telt dit wel voor 80% mee in je fitnessjourney. Nu betekent dit niet dat je nooit meer een glas alcohol, zak chips of pizza mag, maar je zal misschien wel je voedingspatroon iets moeten aanpassen.
Meer groene en fruit
Door meer groente en fruit te eten kom je soms al heel ver. Dit doe je bijvoorbeeld door altijd een stuk fruit mee te nemen voor tijdens de lunch en tijdens het avond eten net iets meer groente op te scheppen dan normaal.
Proteïne
Proteïne is belangrijk als je traint, proteïne is namelijk een bouwstof die helpt met de opbouw van je spieren. Gemiddeld heeft een gezond persoon 0,8 gram proteïne per kg lichaamsgewicht nodig; als een persoon 70 kg weegt zal dit 56 gram zijn (0,8 x 70 = 56).
Proteïne is langzamer afbreekbaar en houd je daardoor langer verzadigd, Als je opzoek bent naar een makkelijk en snel tussendoortje voor overdag en ‘s avonds, is kwark ideaal; als je wat variatie wilt kan je fruit toevoegen.
Voeding is voor iedereen persoonlijk en iedereen is anders. Het belangrijk is dat je iets vindt wat voor jou werkt en je vol kan houden. Het doel van een gezond voedingspatroon betekent dat je je verzadigt en energiek voelt. En uiteindelijk is geen enkele voedingsgroep uit den boze in een gezond en gebalanceerd dieet.